Choď na obsah Choď na menu
 


Najbohatší pasažier z Titanicu miloval Slovensko

13. 4. 2013

 

 Najbohatší pasažier z Titanicu miloval Slovensko

 

 

 

     Bol mladý, rozprávkovo bohatý a mal šťastie. Američan Thomas Cardeza prežil osudnú tragickú noc na Titanicu. Do člna č.3 ho z potápajúcej lode naložili s mamou Charlottou, služobníctvom a psom. Málokto však vie, že tento muž žil istý čas aj v Hornom Uhorsku na panstve v Kovarciach a Oponiciach v bývalej Nitrianskej župe. 

1240055_.jpg

Bolo to na jar v roku 1912, keď sa 35-ročný Thomas Cardeza so svojou matkou Charlottou rozhodli pre návrat z Horného Uhorska, z kaštieľa v Kovarciach, do rodnej Philadelphie. Cardeza mal kaštieľ na Slovensku prenajatý od svojho priateľa, grófa Henrika Apponyiho, ktorý žil v neďalekých Oponiciach.

Najbohatší pasažieri

Cestu domov si chceli Cardezovci vychutnať v pohodlí luxusného parníka. Thomas s matkou boli jednou z milionárskych rodín,m ktoré sa viezli na Titanicu. Zakúpili si v 1.triede najluxusnejšiu kabínu č. B-51, 53, 55, ktorá pozostávala z dvoch spální, mala vlastnú kúpeľňu, obývaciu izbu s kozubom a vyhradenú časť paluby na promenádu. Zaplatili za ňu v tom čase 4 350 dolárov. "Na slávny Titanic sa nalodili 12.apríla vo francúzskom prístave Cherbourg s dvojčlenným služobníctvom, štrnástimi lodnými kuframi, štyrmi cestovnými taškami a troma lodnými košmi," hovorí Peter Králik, správca a sprievodca Oponického kaštieľa. "So sebou si viezli vzácne rodinné šperky, ktoré patrili prevažne pani Charlotte. Skončili na dne mrazivého Atlantiku a ich hodnotu neskôr vyčíslili na 3,9 milióna USD," upresňuje Králik.

Namiesto detí pes 

cardeza1b.jpg

Plavbu v luxusnom parníku si Cardezovci užívali len dva dni. Krátko pred polnocou 14.apríla, keď sa začala loď potápať, mali k záchranným člnom najbližšie. "Nastúpili do člna č.3 pre 65 osôb spollu so svojím služobníctvom," hovorí Králik. "Keď ho približne hodinu po polnoci spúšťali na vodu pod vedením námorníka 1.triedy Georgea Alfreda Moora, sedelo v ňom asi 40 pasažierov a pekinský pes Cardezovcov nazývaný Sun-Yat-Sen, za ktorého si neskôr vyslúžili neľútostnú kritiku, keďže desiatky detí z druhej a tretej triedy sa utopili." Cardezovcov, podobne ako ďalších šťastlivcov, vytiahli po piatich hodinách na palubu lode Carpathia.

Vášniví poľovníci

Po tragických udalostiach sa Thomas vrátil do Oponíc ešte niekoľkokrát aj so svojou ženou Mary. S grófom Henrikom Appponyim ho spájalo nielen priateľstvo, ale aj poľovnícka vášeň, ktorá bola v tom čase výsadou uhorskej šľachty.

 

a120415_p12_cardoza.jpg

Zdroj: Nový čas Nedeľa Špeciál - 100 rokov Titanicu, 1.4.2012

 

Náhľad fotografií zo zložky Členovia posádky, pasažieri

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.